Omegasport gedragscode
Om de vechtsportbeoefening bij Omegasport te onderscheiden van vechtsportscholen waar egotripperij, machtswellust en geweldsverheerlijking de boventoon voeren zijn een aantal uitgangspunten vastgelegd die voor iedere Omegasporter gelden. In deze gedragscode staan de normen en waarden van Omegasport.
Heb respect
Omegasport wil een stabiele en veilige leeromgeving bieden voor iedereen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Er wordt verwacht dat je je gedraagt op een manier die respectvol, hoffelijk en veilig is. Geef je respect, dan krijg je respect. Wat Omegasport niet wil is disrespect. Disrespect is het herhaaldelijk en bewust vertonen van ongewenst gedrag. Dit bestaat uit een ongeïnteresseerde of onbeleefde houding. Onsportief gedrag bijvoorbeeld door het opzettelijk blesseren van anderen. Pesten, ruzie maken, roddelen of iemand anders zijn spullen kapotmaken of stelen. Ongepaste geluiden of commentaar over een oefening of uitleg door de instructeur. Voortdurend negatief gedrag kan tot uitsluiting leiden.
Zet je mobiele telefoon uit. (mits er hier een belangrijke reden voor is die ook besproken is met de instructeur(s))
Groet binnen Shinkyokushinkai altijd met ‘osu’ (spreek uit: oesh) om geduld, respect en waardering uit te drukken. Groet bij binnenkomen en verlaten van de school (budokai) met ‘osu’. Groet bij het binnenkomen en verlaten van de oefenzaal (dojo) met twee vuisten voor de dojo en de aanwezigen met ‘osu’. Aanwezigen groeten met ‘osu’ terug. Je groet met ‘osu’ bij aanvang en bij afsluiting van de les. Je groet de (hoofd)instructeur met ‘osu’ als er uitleg gegeven is. Je groet je trainingspartners bij aanvang en bij afsluiting van de oefening aan met ‘osu’. ‘Osu’ is de hoeksteen van de Shinkyokushinkai training.
Shinkyokushinkai kent een duidelijke hiërarchie, waarbij de hoogst gegradueerde bepaald wat, wanneer en hoe iets gebeurt. Karateka’s die lesgeven of daarbij assisteren noemt men tot en met 2e dan ‘sempai’. Leraren of assistenten met 3e of 4e dan spreek je aan met ‘sensei’. Zeer hoog gegradueerde leraren, vanaf 5e dan, spreekt men aan met ‘shihan’. De oprichter van een stijl wordt ‘kancho’ genoemd.
Leer de gebruikte termen zo snel mogelijk kennen. In de dojo mag alleen Nederlands en Japans gesproken worden. De termen staan in de Japanse begrippenlijst.
Bij Omegasport trainen verschillende mensen. De verschillende leeftijdsgroepen zijn de jeugd t/m13 jaar, junioren van 14 t/m 17 jaar, volwassenen van 18 t/m 34 jaar en senioren van 35 en ouder. Ieder heeft eigen doelstellingen en mogelijkheden. Sommigen willen een wedstrijdcarriere, maar anderen willen recreatief hun fitheid en weerbaarheid verbeteren. De karateka’s zijn in principe deel van de Recreanten, de Demonstratieploeg of de Wedstrijdploeg. Karateka’s worden geacht rekening te houden met de groep waar hun trainingspartner in zit. Dus bijvoorbeeld een lid van de wedstrijdploeg mag niet vol uit sparren met een recreant. Een recreant mag niet verwachten dezelfde groei door te maken als een lid van de wedstrijdploeg. Deze indeling heeft invloed op de verwachte inzet en de examenbeoordelingen.
Wees op tijd
Zorg dat je uiterlijk 15 minuten voor het begin van de les aanwezig bent. Zorg voor een schoon lichaam. Hou je nagels kort en schoon. Doe lang haar in een staart. Ga voor de training naar de wc. Zet je mobiele telefoon uit en drink voldoende voor de training.
Zorg dat je een schoon karatepak, een band en schone beschermers bij je hebt. Scheenbeschermers, vuistbeschermers, kruis-, borst- en gebitsbeschermers zijn verplicht.
Draag je pak (‘gi’) met gepaste trots en op de juiste manier en knoop je band (‘obi’) op de juiste manier, voordat je de dojo binnenkomt. Hou je pak wit en draag het internationale Shinkyokushinkai embleem op je linkerborst en het Omegasport dojo embleem op je linkermouw. Je band heeft de kleur die hoort bij de graad waar je recht op hebt. Vrouwen dragen een wit T- shirt of hemd onder het jasje.
Als je te laat bent, loop dan niet zomaar de les binnen. Groet, zoals normaal, bij het binnenkomen van de dojo. Ga links bij de ingang met je gezicht naar de muur in seiza zitten en wacht tot de instructeur een teken geeft dat je mee kunt doen. Zo toon je respect naar de aanwezigen voor het verstoren van hun les.
Blijf bij de les
Nadat de les is begonnen, verlaat niemand meer de dojo zonder dat eerst te vragen.
Train met een positieve instelling, train met enthousiasme en plezier. Het opstellen voor opening en afsluiting (‘seiza’), basisoefeningen (‘kihon’), stijlvormen (‘kata’) of vechtoefeningen (‘kumite’) moet vlot gebeuren. Een vlotte en correcte opstelling is een bewijs van de alertheid en motivatie. Opstellen gebeurt steeds volgens graad gerekend vanaf rechts vooraan, tenzij de leraar anders zegt.
Als je je kleding in orde wilt maken dan draai je je om en je kijkt de instructeur of je mede- karateka’s niet aan. Maak je kleding pas in orde nadat de instructeur dat aangeeft.
Bedenk dat de lessen voor wekelijkse training betrekkelijk kort zijn. Karate leer je door te DOEN. Benut daarom vanaf de eerste tel, iedere minuut van de training om praktisch te oefenen. Let goed op en beperk het onderling praten tot een minimum.
Volg de aanwijzingen van de instructeur zonder tegenspraak op. De instructeur geeft uitleg, oefeningen en opmerkingen om je iets bij te brengen. Bij uitleg door de instructeur blijf je rechtop staan, luister je aandachtig en zeg je ‘osu’. Discussie voeren of redeneren kan eventueel na de les, niet tijdens!
Help elkaar bij de oefeningen, maar hou het bij korte opmerkingen. Ga tijdens de les geen discussies voeren. Niet met elkaar, maar ook niet met de instructeur. Hou je aan de opdracht en train door. Regelmatig wordt tussendoor de gelegenheid gegeven om vragen te stellen. Wacht daarop. Tijdens de les is discussie een storende factor.
Train oprecht. Als je technieken te veel inhoudt, afkort of expres mist doe je alsof je aan Karate doet. Hiermee hou je jezelf en je partner voor de gek. Oefen met zoveel mogelijk verschillende partners. Laat niet al je vorderingen van de les afhangen, maar oefen ook thuis. Alles wat je vandaag niet oefent, zul je morgen niet kunnen!
Als je even aan de kant moet wachten ga je aan de zijkant van de zaal op de grond of op de banken zitten. Zit op grond in kleermakerszit of in kniezit, dus niet languit liggen of tegen de muur aan hangen.
Veiligheid voor alles
Consumpties, zoals eten, drinken en snoep zijn in de dojo niet toegestaan. Dus ook geen kauwgom of flesjes frisdrank! Roken is in de dojo niet toegestaan.
Om blessures of verwondingen te voorkomen doe je sierraden zoals oorbellen, ringen, kettingen, piercings en haarspelden allemaal af. Een ring of oorknopje die niet af gaat moet je met sporttape afplakken.
Kruis- of borstbeschermers zijn aanbevolen. Scheenbeschermers, gebitsbeschermers en stootzakhandschoenen zijn verplicht.
Oefen alleen de aangeboden leerstof. Dus niet zomaar op eigen houtje iets anders gaan doen. Hou het veilig. Ongecontroleerde experimenten kunnen in karate tot nare blessures leiden.
Iedereen helpt mee om de dojo voor en na de training op te ruimen. Berg de gebruikte materialen op de juiste plek op. Gooi je rommel in een afvalbak. Laat de kleedkamer, douche en toilet schoon en op orde achter.
Osu!